Fra pil til kurv

Hege Iren Svendsen er på veg til å utdanne seg til kurvmaker.

Med en ny generasjon kurvmakere i Norge, har Kulturringen gjenreist faget og vil videreføre det ved å tilby utdanning i Norge. Hege vil lære håndverksfaget og bruke det i kombinasjon med gårdsdrift som er basert på økologisk og biodynamisk jordbruk på Alvastien Telste. Hun ser uante muligheter i skogen til å dyrke pil og jobbe med selje, hassel, lindebast, almebast og andre materialer hun finner der. Hege er opptatt av permakultur og ved siden av full tid som kurvmakerlærling, arrangerer hun også helgekurs på gården som ligger i den lille bygda Fykse i ville og vakre Hardanger.

Hege får opplæring hos Silja Levin og reiser på samling til Stokke i Vestfold en gang i måneden for å få opplæring i kurvmakerfaget. Sija har hatt sin kurvmakerutdanning gjennom Kulturringen i Danmark hvor Kulturringen arrangerte norsk svenneprøve med dansk nemd. Det er nå med stolthet vi kan gi utdanning i Norge.

Hege Svendsens kurvfletting
Her kan vi se resultatet etter første ukes samling som kurvmakerlærling
Hege Svendsen fletter kurv
Hege i dyp konsentrasjon, det er mye nytt å tenke på og koordinere når det skal læres å jobbe i nye materialer og forskjellige teknikker
Kurvfletting med fine kontraster og forskjellige farger
Kurvfletting med fine kontraster og forskjellige farger, tungt arbeide, men utrolig gøy synes Hege
Detalj av fletting av kant
Detalj av fletting av kant, et nøyaktig utført arbeide
Hege lagt grunnlaget til fletting av ny kurv
Her ser vi Hege har laget en ny bunn og formet pilen for videre fletting av en ny kurv. Det skal mye trening til for en nybegynner, spesielt fingrene som kan bli såre og slitne av å jobbe hardt med nye materialer. Men det går lettere etter hvert som en får trent opp styrken og får nok træl på fingrene. Kurvfletting er fasinerende, og Hege bare elsker å jobbe med det.

 

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *