Gjørtleropplæring

Ekte skreddersøm kalles det når Kulturringen legger forholdene tilrette for en solid opplæring i gjørtlerfaget. Hos Mjøs Metallvarefabrikk i Hosanger utfører de modellproduksjon og tar også oppdrag  fra eksterne kunder i sin egen støperiavdeling. Bedriften har lange tradisjoner innenfor gjørtlerfaget tilbake til 1865, og her vil Anders Fiskaa Hansen få en unik mulighet til å lære gjørtlerfaget.

Anders-til-gjørtler-IMG_9828
I det gamle gjørtlerverkstedet har Anders funnet fram til støpte deler som han her har satt sammen og pusset opp. Lysestakene skal pryde festbordet når Mjøs Metallvarefabrikk feirer sitt 150-års jubileum.

 

Prosessen-modeller-gjørtler-IMG_9831
Håndverksprosessen til gjørtleren er et møysommelig arbeide. Det lages modeller av alle delene som skal støpes, før de blir lagt i sandformer til avtrykk og støpt.
Gjørtler prototyper IMG_9838
En gjørtler skal kunne mer enn bare støpeprossessen. Grunnlaget for modellene er prototypene, som her er dreiet ut i tre.
Smeltekar og vernestøvler gjørtler IMG_2295
Gjenstander fra det gamle gjørtlerverkstedet på Mjøs Metallvarefabrikk i Hosanger, som nå venter på å bli satt i stand. Kanskje blir Anders den neste gjørtleren der? Verneskoene bør nok oppdateres 🙂
Gammel-smeltedigel-IMG_2284
Øystein Øvsthus og Anders Fiskaa Hansen studerer den gamle orginale smeltedigelen som har huset flytende ulike metaller.
Støping-av-metaller-gjørtler-IMG_2319
Håndtering av flytende metaller er en omstendig prosess. Helse, miljø og sikkerhet er i høysete når det støpes på Mjøs Metallvarefabrikk. I støperiet jobbes det mye med bronselegeringer, og de kan hurtig fremstille nye prototyper, siden de utfører alle fremstillingsprossesser i eget hus.
_Øistein-og-Anders-diskuterer-oppussing-av-gjørtlerarbeider-IMG_9822
Personalleder og faglig instruktør Øistein Øvsthus diskuterer oppussing av gamle gjørtlerarbeider med lærling Anders Fiskaa Hansen.
_Gjørtler-utstyr-IMG_9819
Kulturringen fikk en grundig instruksjon i hvordan de gamle delene og formene til lysestakene som det ble blåst støv av, har fått sin renessanse. Møysommelig montering, bruk av håndverktøy til sliping, pussing og polering er en del av gjørtlerfaget.
Gjørtler arbeidsresultat IMG_9835
Nyrestaurerte lysestaker og historiske verdier blir tatt fram i jubleumsåret til Mjøs Metallvarefabrikk som feirer 150 år. Selv om mye har endret seg oppover i historien med ulike kundegrupper, produksjonsutstyr og metoder, holdes det tradisjonelle gjørtlerfaget i hevd.

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *