Håndverksdager

Kulturringen inviterer til Håndverksdager på Follo Museum søndag 13. september kl. 11 – 15. Håndverksdagene har en lang tradisjon og er blitt et populært arrangement hvor publikum får demonstrert og kan prøve ulike håndverksteknikker. Håndverkfag som presenteres av Kulturringen og OSH`s lærlinger er filigranssølvsmed, bunadtilvirker, taksidermist, møbeltapetserer, gjørtler, salmaker, strikkehåndverker, trebåtbygger, smed, møbelsnekker,  kurvmaker, kostyme og kjole- og draktsyerfaget.

Mandag den 14.september er det yrkesorienteringsdag for elever i den videregående skole.

Håndverksdager-Gudmundur7565
Trebåtbyggerlærling Gudmundur Nordbud viser at i trebåtbyggingen brukes det mye håndverktøy. Alt trevirke må formes i buer og rette linjer finner en sjelden på en trebåt.
Fletting-med-bark
Kurvmaking er et fag som flere igjen har begynt å interessere seg for. Materialene som oftest brukes er pil som gjerne dyrkes. Her vises fletting med bark som er strimlet og bearbeidet før fletting.
Filigransølvsmed
Filigranssølvsmedfaget interesserer elever fra Design og håndverkslinjen. Bunadssølv er vel det mest brukte, men det er også spennende å utvikle teknikken til bruk i moderne smykkedesign.
Bunadtilvirkerfaget
I bunadtilvirkerfaget må man jobbe med mange ulike materialer og teknikker. Det er mye håndsøm på selve plagget og de fleste bunader har også håndbroderi. Veving av bånd og strikking av strømper og luer hører også med.
Gjørtler
Gjørtleren støper i ulike metaller, hovedsak i messing og kobber. Lysekroner i kirker er der vi ser det meste av arbeidet. Alt som skal støpes må det lages former til i sand som det helles flytende metaller i. Anders Fiskaa Hansen er den eneste gjørtlerlærlingen i Norge siden 2008.
Salmaker-hest-web
Salmakerlærling Karina Dale viser hvordan det er å sy i lær. Til saler og hodelag må hun bruke tykt lær. Verktøyet er syl, og tråden er en tykk vokset tigertråd. En treklemme brukes til å holde arbeidet sammen, og sømmene syes fra begge sider. Det skal mye trening til for å få en jevn fin søm.
Smed-web
Det er alltid spennende med besök i smia, særlig når elever får lov til å prøve seg i smiing. Vernebriller og hansker er på plass, og da gjelder det å ha riktig teknikk på hammeren for å treffe presist. Smedlærling Martin Myhre gir gode råd til en ivrig Design- og håndverkselev.
Kostyme-web
Kostymesyerfaget tilbyr læreplasser og det er stor konkurranse om å få læreplass. Det er et spennende og variert yrke og stilhistorie hører med til faget. Her vises et kostyme fra oppsetningen «Romeo og Julie» i 2001 ved Det Norske Teateret.
Taksidermist-fugl
Takidermistfaget er et utfordrene fag hvor du må ha god kjennskap til ulike dyrearter og deres anatomi. På fuglen blir fjærdrakten renset og preparet, og det gjøres en nøye studie av fuglen før prepareringen, slik at modellen blir formet riktig i forhold til anatomi, ønsket posisjon og satt til riktige omgivelser.

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *