Håndverksfestival i Budapest

Design og håndverk, kunst, stil- og kulturhistorie stod i fokus når Kulturringens lærlinger reiste til Budapest

Den 30. festivalen for folkekunst ble arrangert med over 1000 utstillere, viste tradisjonelt håndverk på Buda Royal Palace som var en flott ramme rundt festivalen.

Som et ledd i Kulturringens tverrfagelige opplæring for lærlingene i ulike håndverksfag, er stil- og kulturhistorie et av hovedtemaene. Turen gir også en anledning for lærlingene i å møtes på tvers av sine fag og danne et nettverk for fremtiden som tradisjonshåndverker i Norge. Med oss hadde vi opplæringsbedrifter som også fikk inspirasjon og påfyll til sine ellers travle hverdager som opplæringsansvarlige.

Ungarn har sterke tradisjoner i folkekunsten, og dette gjenspeiler seg i folkedrakter, dans, musikk og ikke minst håndverk med gamle og tradisjoner. Ungarerene har vært flinke til å ta vare på, og derfor er bl.a. håndverksteknikker som er i ferd med å dø ut i vår kultur fremdeles levende i Ungarn. Vi kan vise til blåtrykk som er endel av deres levende tradisjon, men som ikke lenger blir laget i Norge.

Kulturringen hadde forberedt seg godt til turen, og det var spente lærlinger som satte seg på flyet til Budapest. Det var varslet høye temperaturer, og med lette klær, solbriller og vannflasker var vi klare til å innta håndverksfestivalen.

Klar, ferdig, gå. Spennende dager i Budapest venter på Kulturringens lærlinger.
Klar, ferdig, gå. Spennende dager i Budapest venter på Kulturringens lærlinger.
guidet-tur
Først ute en guidet tur rundt i Budapest hvor arkitektur fra forskjellige tidsepoker var fokus for Kulturringens lærlinger.
vaci-utca-laerlinger
Spente lærlinger i hovedgaten Vaki Utca er lydhøre, og bare man titter opp fra shoppinggate nr.1, åpenbarer det seg arkitektoniske perler.
Art nouvau har hatt en stor innflytelse i Budapest, hvor det også er tillagt fantastiske keramikkarbeider, smijern og skulpturer.
Art nouvau har hatt en stor innflytelse i Budapest, hvor det også er tillagt fantastiske keramikkarbeider, smijern og skulpturer.
Art Noueau stilen på begynnelsen av 1900 tallet ble sterkt influert fra kunstnerene i Wien, da Ungarn på denne tiden var i union med Østerrike. Kunstnere og arkitekter tok stilen med seg hjem til Ungarn, skapte sin egen transylvanske stil baserte på den tradisjonelle folklorekunsten, som med sin særegne fargebruke var utbredt i landet. Kunstneren Lajos fikk utfolde seg, og i dag kan vi finne mange av hans arbeider i Budapest, som her smijernsporten på det ekslusive hotellet Gresham Palace.
Art Noueau stilen på begynnelsen av 1900 tallet ble sterkt influert fra kunstnerene i Wien, da Ungarn på denne tiden var i union med Østerrike. Kunstnere og arkitekter tok stilen med seg hjem til Ungarn, skapte sin egen transylvanske stil baserte på den tradisjonelle folklorekunsten, som med sin særegne fargebruke var utbredt i landet. Kunstneren Lajos fikk utfolde seg, og i dag kan vi finne mange av hans arbeider i Budapest, som her smijernsporten på det ekslusive hotellet Gresham Palace.
Festivalen har tilholdsted på Slottet i Buda, som ligger på en høyde og har fantastisk utsikt over Pest. Alt friområde, borggård og adkomstveier blir tatt i bruk av de over 1000 bodene med håndverkere som viste forskjellig håndverk og teknikker. Lærlingene knyttet mange kontakter med ungarske håndverkere, som her salmakerlærling Katrine Sagstuen.
Festivalen har tilholdsted på Slottet i Buda, som ligger på en høyde og har fantastisk utsikt over Pest. Alt friområde, borggård og adkomstveier blir tatt i bruk av de over 1000 bodene med håndverkere som viste forskjellig håndverk og teknikker. Lærlingene knyttet mange kontakter med ungarske håndverkere, som her salmakerlærling Katrine Sagstuen.
Salmakerlærling Katrine traff på en mester i faget. Benedek Sáfar har arbeidet med rekonstruksjoner av historikse saler og for den engelske garden. Katrine håper på en utveksling slik at hun kan lære enda mer i faget. Benedek var også glad for å møte faglig interesse og utveksle kontakt på tvers av landegrensene.
Salmakerlærling Katrine traff på en mester i faget. Benedek Sáfar har arbeidet med rekonstruksjoner av historikse saler og for den engelske garden. Katrine håper på en utveksling slik at hun kan lære enda mer i faget. Benedek var også glad for å møte faglig interesse og utveksle kontakt på tvers av landegrensene.
Håndverksteknikker og materialer i fleng, her var det bare å prøve seg.
Håndverksteknikker og materialer i fleng, her var det bare å prøve seg.
Nydelig utskåret trearbeide i transylvansk motiv, med lotusblomsten som er et av de nasjonale symbolene som går igjen i all folklore.
Nydelig utskåret trearbeide i transylvansk motiv, med lotusblomsten som er et av de nasjonale symbolene som går igjen i all folklore.
Lærlingene fikk se demonstrasjon av tradisjonell støping med hånddrevet blåsebelg. Smelærlinger Eilen Jørgensen og Bjørn Kjus (f.h.) gjørtlerlærling Anders Hansen og filigransølvsmedlærling Elisabeth Ramstad.
Lærlingene fikk se demonstrasjon av tradisjonell støping med hånddrevet blåsebelg. Smelærlinger Eilen Jørgensen og Bjørn Kjus (f.h.) gjørtlerlærling Anders Hansen og filigransølvsmedlærling Elisabeth Ramstad.
Tekniske løsninger og metoder diskuteres, her med gjørtlerlærling Anders F. Hansen (t.h. og smedlærling Bjørn Kjus og gjørtler fra Budapest Biró Csaba.
Tekniske løsninger og metoder diskuteres, her med gjørtlerlærling Anders F. Hansen (t.h. og smedlærling Bjørn Kjus og gjørtler fra Budapest Biró Csaba.
Strikkehåndverker og fagansvarlig Gerd Harstad sammen med Faglig råds leder Inge Hasselberg nyter festivalen og alt den har å by på.
Strikkehåndverker og fagansvarlig Gerd Harstad sammen med Faglig råds leder Inge Hasselberg nyter festivalen og alt den har å by på.
En av de mange kurvmakere som har sitt næringsgrunnlag i Ungarn. Spennende å se ulike teknikker og materialer som blir brukt,
En av de mange kurvmakere som har sitt næringsgrunnlag i Ungarn. Spennende å se ulike teknikker og materialer som blir brukt,
Szentendre er en bitte liten by, men har hele 7 forskjellige kirker i sentrum, deriblandt en flott barokk-kirke. Med pittoreske smug, gater og bebyggelse er byen en opplevelse og et besøk verdt. Etter en behagelige sightseeng på Donau, ankommer vi Szentendre,  som på slutten av 1800-tallet ble til en en kunstner- og håndverkskoloni. I dag har turistene innvadert byen, men det finnes fremdeles mange spennende atelieer, gallerier og museer.
Szentendre er en bitte liten by, men har hele 7 forskjellige kirker i sentrum, deriblandt en flott barokk-kirke. Med pittoreske smug, gater og bebyggelse er byen en opplevelse og et besøk verdt. Etter en behagelige sightseeng på Donau, ankommer vi Szentendre,  som på slutten av 1800-tallet ble til en en kunstner- og håndverkskoloni. I dag har turistene innvadert byen, men det finnes fremdeles mange spennende atelieer, gallerier og museer.
Szentendre bærer preg av å ha huset mange kulturer opp gjennom historien, hvor de levde side om side. Mange flotte håndverksdetaljer finner vi som her en smijernsport.
Szentendre bærer preg av å ha huset mange kulturer opp gjennom historien, hvor de levde side om side. Mange flotte håndverksdetaljer finner vi som her en smijernsport.
Gruppebilde av Kulturringens lærlinger på Fiskerbataljonen med utsikt over Budapest "by night". Etter et deilig og velfortjent måltid er det ikke rart at vi er fornøyde.
Gruppebilde av Kulturringens lærlinger på Fiskerbataljonen med utsikt over Budapest «by night». Etter et deilig og velfortjent måltid er det ikke rart at vi er fornøyde.
Matthiaskirken, den mest velkjente katolske kirken i Budapest ble først bygget på 1000-tallet, ble etterhvert bygget på i forskjellige tidsepoker på 13-1500 tallet. Den fikk sin nåværende form i nygotisk stil i 1896. Legg merke til det flotte taket som er i keramikkfliser, noe som vi ser på flere bygninger i Budapest og er den særegne Art Deco-stilen i Ungarn.
Matthiaskirken, den mest velkjente katolske kirken i Budapest ble først bygget på 1000-tallet, ble etterhvert bygget på i forskjellige tidsepoker på 13-1500 tallet. Den fikk sin nåværende form i nygotisk stil i 1896. Legg merke til det flotte taket som er i keramikkfliser, noe som vi ser på flere bygninger i Budapest og er den særegne Art Deco-stilen i Ungarn.
Kaldere i vann enn i lufta. Minerallukt og varme fra kildene var uansett meget beghagelig i den eller så varme lufta. Dagen hadde heldigvis noen svalende skyer. Lærlinger og ledere lekte seg i de flotte nybarokke omgivelsene, og stilhistorien skled inn under topplokket helt naturlig.
Kaldere i vann enn i lufta. Minerallukt og varme fra kildene var uansett meget beghagelig i den eller så varme lufta. Dagen hadde heldigvis noen svalende skyer. Lærlinger og ledere lekte seg i de flotte nybarokke omgivelsene, og stilhistorien skled inn under topplokket helt naturlig.
Opplevelsene har stått i kø og inntrykkene har vært mange. En ting som er sikkert er at Budapest-turen for Kulturringens lærlinger har bydd på et  stort mangfold – kunst, stil- og kuturhistorie. Sist, men ikke minst – få lov til å oppleve håndverkskulturer og se at det nytter. Her øverst fra venstre Katrine Sagstuen, Inge Hasselberg, Kristine Kandal-Ilagsmoen, Unni Kjus, Hilde Nødtvedt, Anders Hansen, Gerd Harstad, Morten Bjerke, May Tove Lindås Berg, Bjørn Kjus, Kristine Træland, Bjørn Galdal, Henriette Grøndahl. Foran t.v. May-Liss Kristiansen, Eilen Jørgensen, Daniel Røkholt, Marthe Sikkerbøl og Lena Skutbergsveen.
Opplevelsene har stått i kø og inntrykkene har vært mange. En ting som er sikkert er at Budapest-turen for Kulturringens lærlinger har bydd på et  stort mangfold – kunst, stil- og kuturhistorie. Sist, men ikke minst – få lov til å oppleve håndverkskulturer og se at det nytter. Her øverst fra venstre Katrine Sagstuen, Inge Hasselberg, Kristine Kandal-Ilagsmoen, Unni Kjus, Hilde Nødtvedt, Anders Hansen, Gerd Harstad, Morten Bjerke, May Tove Lindås Berg, Bjørn Kjus, Kristine Træland, Bjørn Galdal, Henriette Grøndahl. Foran t.v. May-Liss Kristiansen, Eilen Jørgensen, Daniel Røkholt, Marthe Sikkerbøl og Lena Skutbergsveen.

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *