Håndverksdager på Gamle Hvam Museum

Handverksdager_DSCN4074

Både publikum og værgudene var med oss da Kulturringens lærlinger presenterte sine håndverksfag i de flotte omgivelsene på Gamle Hvam Museum.

Som en del av opplæringen, markedsfører lærlingene selv sine håndverksfag for publikum og elever fra Design og Håndverk i den videregående skole. Over 200 elever fra Akershus og Hedemark fylke fikk oppleve alle lærlingene i aktivitet i fag som trebåtbygger, bilsalmaker, hestesalmaker, hovslager, taksidermist, strikkehåndverker, smed, møbelsnekker, møbeltapetserer, orgelbygger, gullsmed, kjole- og draktsyer, kostyme og bunadtilvirker.

En av Kulturringens prioriteringer er å formidle og informere om de verneverdige håndverksfagene. Når det skrives mindre enn 5 lærekontrakter på landsbasis pr år (15 i løpet av 3 år), blir fagene verneverdige. I 2012 finner vi 43 av disse fagene på Norsk Håndverksutviklings liste over små fag. Dette er halvparten av de håndverksfagene som sorterer under design- og håndverk og som fører til fag- eller svennebrev. Derfor er det viktig å synligjøre de fagene som kan tilbys i den videregående opplæring.

Kulturringen ønsker med Håndverksdagen å formidle informasjon om de verneverdige fagene, og vise at det er opplæringsmuligheter til nye utdanningssøkere.

Mange av elevene fra design- og håndverk var godt forberedt med spørsmål til lærlingene på forhånd. Lærlingene i Kulturringen gav svar, orienterte, og delte sine erfaringer med elevene.

Gamle Hvam Museum var en flott ramme rundt arrangementet, og vertskapet stod for hjemmebakst i kafeen, ute på tunet og bidro med suppeombæring til sultne lærlinger som måtte fores mellom de besøkende elevgruppene.

Lærlingene selv fortjente en hyggelig grillkveld når de endelig var samlet sammen fra forskjellige opplæringsbedrifter rundt i Østlandsområdet.

Som en oppfølging av håndverksdagen, har flere skoler takket ja til en videre yrkesorientering i klassene og bruke Kulturringens informative vandreutstilling i skolene.

For mer informasjon om yrkesorientering i de verneverdige fagene, kontakt unni.kjus@akershusmuseet for mer informasjon.

Oversikt over de verneverdige fagene finner du her.

Handverksdager_DSCN4059 Handverksdager_DSCN4035 Handverksdager_DSCN4013 Handverksdager_DSCN4007 Handverksdager_DSCN3965

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *