Omvisning Eidsvoll 1814

Restaurering, stil- og kulturhistorie var temaet da Kulturringens lærlinger toget til Eidsvoll

Med oppmøte ved brakkeriggene for bekledning med hjelmer, vester og vernesko, var vi klare til å innta Eidsvollsbygningen, som er under full retaurering tilbake til året 1814. Det som møtte oss var en fullstendig lukket byggeplass, og vi følte oss priviligerte over å ha fått muligheten til omvisning.

IMG_5620

Med Terje Kjelsrud og Kjersti Røise som omviser og guide, fikk vi se en Eidsvollsbygning som vi ikke ante eksisterte. Bygningen som stod ferdig i ca 1770, er i laftet tømmer og panelt, og den skal settes tilbake til opprinnelige stand som den var i 1814. Bit for bit blir planker og bord plukket ned og satt tilbake nyrestaurert slik det opprinnelig var.

IMG_5618

Kjelleren var i full bruk fram til 1844, men ble i 1864 fylt opp for å stabilisere bygningen. Det vi fikk se, var at kjelleren nå blir gjenskapt med sine opprinnelige funksjoner under restaureringen. I kjelleren var husets kjøkken, spisestue og soverom for de ansatte, spiskammers, vinkjeller og matkjeller. Dette har man funnet ut ved bl.a. orginale plan- og arkitekttegninger, samt arkeologiske undersøkelser som også har avdekket restene etter den opprinnelige brønnen.

IMG_5631

IMG_5624

Det har blitt foretatt en rekke restaureringer opp gjennom tidene, og det opprinnelige interiøret har gått tapt. Med omfattende kildeundersøkelser har Statsbygg  rekonstruert alle malte overflater, murer, opprinnelige tapeter og tepper. For å få til de samme teksturer og overflater, må gamle håndverksteknikker og materialer brukes, bl.a limfargemalte overflater, linoljemaling, stenkdekor på brannmurer, heldekkende brusseler- og tukthustepper.

IMG_5642

I første etasje var det finstuer, selskapsrom og dagligstuer med kostbare tapeter og gulvtepper, men også værelser med malte paneler og gulver. Når Kulturringen var på besøk, fikk vi se ferdige grunnede vegger som ventet på den endelige overflaten.

IMG_5633

Spennende var det å se biblioteket, der fire av dørene er bokyller/reoldører med ganger til skriverstuen, inn til fruens sovekammer, opp til eget sovekammer og ned til husholderskens rom. Det er et sammensurium av hemmelige tjenerganger mellom herskapets rom og tjenerfløyen.

IMG_5648

Mest forunderlig var det å komme inn i rikssalen, det mest berømte rommet i landet, hvor Norges grunnlov ble laget og kong Christian Frederik ble valgt til Norges konge. Den store salen var egentlig planlagt som husets festsal. Den var uinnredet med nakne tømmervegger, gipsmakeren hadde pusset himlingen og snekkeren hadde laget underlaget for gesimser.

IMG_5650

Da det ble bestemt at salen skulle brukes til rikssamling, ble den på 2 måneder gjort i stand til møterom, og veggene ble kledd i uhøvlet plank og kalket hvite. Det ble bygget podium og benker. Salen slik vi har sett den i Oscar Wergelands maleri fra 1884 er en antagelse for hvordan det så ut i 1814, da maleriet ble malt 70 år senere.

IMG_5652

Fargedersøkelser i dag viser at de hvitkalkede veggene opprinnelig var malt med stenkdekor som hadde røde og hvite prikker, sansynlig for at veggene skulle matche benkene som var trukket med rødt klede.

IMG_5661

Restaureringen av Eidsvollsbygningen skal være ferdig til grunnlovsjubileet i 2014. Det igjenstår mye arbeide, og den siste finishen blir nytt inventar og tekstiler. Carsten Anker hadde et velutstyrt hjem og var i 30 år direktør for det kongelige møbelmagasin i København og hadde tilgang til flotte møbler og tekstiler. Da han gikk konkurs i 1822, ble alt innbo solgt på auksjon, noe som førte til at alt forsvant ut av huset. Noe har museumet greid å skaffe tilbake, også beslektede møbler og gjenstander. Det jobbes nå med å fremskaffe mest mulig innbo som er i overensstemmelse med auksjonskatalogen fra 1822. Det som allerede tilhører Eidsvollsbygningen står nå for tur til å restaureres.

IMG_5682

Etter omvisningen på byggeplassen ble Kulturringens lærlinger servert en utmerket lunch i museets kafeteria. Vi fikk en særdeles morsom opplevelse av guide og forteller Fredrik om «de 6 viktige ukene» under riksforsamlingen på Eidsvoll i 1814 i en ny og moderne rikssal i Wergelands hus.

Kulturringen takker Eidsvoll 1814 og Statbygg for muligheten til å oppleve restaureringen, vi har lærlinger som allerede har vært involvert i prosjektet og håper at flere får anledning etterhvert.

Vi gleder oss allerede til å få oppleve Eidsvollsbygningen i sin 1814 prakt.

 

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *